2010. december 19., vasárnap

Bejgli főpróba

Karácsony közeledtével nálunk a fő szerep a bejglié. Ma elkészítettem az első adagot, úgy is mondhatnánk, hogy megvolt a főpróba. Ennek még igazi tétje nincs, 1-2 rúddal a kollegák pusztítanak el, a többit a férjem és én fogyasztjuk el. Aztán Karácsony előtti nap újra erőt veszek magamon, és megsütöm azokat a rudakat, amik aztán majd a család asztalára kerülnek. A lentebbi képek mutatják, hogy bármennyire is úgy gondoltam, hogy életem legjobban sikerült rudacskái lesznek, mégis van még hova fejlődnöm, az ízük azonban hamisítatlan, utánozhatatlan, és fantasztikus lett. Kárpótol mindenért. Az első rúdnak kihűlni sem volt ideje....



Hozzávalók a tésztához:
1 kg rétesliszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
8 dkg cukor
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 tojás
csipet só

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral és a 8 dkg cukorral. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadunk egy egész tojást és 1 csipet sót. A margarinos zsíros lisztből vulkánt formázunk, és a közepére mélyedést, krátert készítünk. Ebbe öntjük az élesztőt masszát, pontosan ugyan úgy, ahogy a nagymamámtól tanultam. Összegyúrjuk a tésztát, és hideg helyen, de nem hűtőben 1 órát pihentetjük.

Mákos töltelék:
40 dkg darált mák
reszelt citrom
2,5 dl fele víz, fele tej
26 dkg cukor

A cukorból és a 2,5 dl folyadékból szirupot főzünk, majd leforrázzuk a mákot és beleteszünk egy citrom reszelt héját. (Én kevesebbet szoktam, mert a férjem nem szereti túl citromosan.) Félretesszük míg teljesen ki nem hűl.

Gesztenyés töltelék:
25 dkg gesztenyemassza
rumaroma
5 dkg vaj
1 ek kakópor
10 dkg porcukor
kevés tej vagy tejszín

A hozzávalókat simán összekeverjük.

Mire a töltelékekkel készen vagyunk addigra kb le is telt az egy óra. A tésztát elővesszük, és 6 egyenlő részre osztjuk. 1 gombóc kb 30 dkg.

Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, és megtöltjük. A töltés sokszor nehézkes, a belevaló ragad, nyúlik, egyszóval ellenáll. Az én csodafegyverem az ilyen renitens töltelékekkel szemben, az, hogy egy adag tölteléket beleszedek egy 1 kg-os zacsiba, és abban kinyújtom, egyszerűen a sodrófával. Majd ha megvan, akkor szétvágom két oldalt a zacskót, és ráfektetem a tölteléket a kinyújtott tésztára. Ezután felhajtjuk a töltelékre a tészta szélét mind a négy oldalon és feltekerjük.

Tepsibe tesszük a rudakat (1 tepsibe 3 rúd fér, mert nagyobbak lesznek még), és megkenjük felvert tojással. 30 percre hűvös helyre tesszük őket. Közben lehet mosogatni.

A bejgliket elővesszük, és újra megkenjük tojással és tűvel megszurkáljuk a bejglik tetejét, de csak a tetejét. A sütőt előmelegítjük kb 150 fokra, és ha megszikkadt a tojás a bejgliken, akkor 35 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat és jó karácsonyi készülődést kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése