2010. november 28., vasárnap

Hétvégi sütés-főzés

Rendszeres olvasóim már megszokhatták, ha hétvége, és itthon töltött hétvége, akkor sütés-főzés. Sajnos ezen a hétvégén csak vasárnap volt rá lehetőségem, de kihasználtam minden percet. Három féle dolog is készült.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:
75 dkg lapocka
2 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, pici pirospaprika

A vöröshagymát felkockázzuk, majd egy kuktában olajon üvegesre pároljuk. Utána beletesszük a felkockázott húst és a fokhagymát. Fehéredésig hevítjük, majd fűszerezzük, aláöntünk fél pohár vizet, és a sziszegéstől számítva 10 percig főzzük. Utána levesszük a kukta tetejét (a gőzt kiengedjük) és elfőzzük a maradék vizet alóla. Én sült kockakrumplival szeretem a legjobban.


Retró keksztekercs

Hozzávalók:
1/2 kg háztartási keksz (30 dkg darabolva, 20 dkg darálva)
25 dkg margarin
1 dl víz
20 dkg cukor
10 dkg kakaópor (nem cukrozott)
1 adag kávé, rumaroma

1 dl vizet felforralunk, belerakjuk a cukrot, és főzzük egy kicsit. Utána beledaraboljuk a margarint, és ezzel is főzzük. A tűzről levéve belerakjuk a kakaót, és összefőzzük egy kicsit. A kekszet belocsoljuk 1 bögre tejes kávéval. A kakaós masszát ráöntjük a kekszre, és összekeverjük, majd 5 percig állni hagyjuk. Egy zacskóban rúddá formázzuk és hűtőbe tesszük.


Málnás-tejszínes túrótorta

Hozzávalók:
A piskótához:
3 tojás sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1/2 dl olajat, 3 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 1 evőkanál kakaóport (nem cukrozott) és a 3 tojáj felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformában megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb 15 percig (tűpróba) sütjük.

Krémhez:
1 csomag vanília ízű pudingpor, 25 dkg tehéntúró, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tejszín (én Hu-La-La-t használtam), 10 g zselatin, 70-80 dkg málna.
Tetejére: színtelen tortazselé.

Elkészítés:
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd a zselatint kb 1 dl forró vízben feloldjuk. Ha már langyos, ezt is a krémbe keverjük. 5 dl tejszínt kemény habbá verjük, majd a dermedő krémbe keverjük.
A krém felét egyenletesen a piskótára kenjük, és jól megrakjuk málnával. Ezután a másik felét is rákenjük, és a tetjét is kirakjuk málnával. (Mindezt úgy tesszük, hogy a csatos forma a tortalapon van.) Végül a tetejére a leírás szerint elkészítjük a tortazselét. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. Korábban elkészítettem eperrel is, az is nagyon finom volt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése