Az adagból 1 kg kenyér lesz.
Öregtészta:
Első napon ezt készítjük el. Ebből a mennyiségből 2 kg kenyér süthető.
175 g teljes kiőrlésű liszt (én Király Roland Megmentő lisztjét használom)
75 g BL 80 liszt (szintén Király Roland lisztjéből)
1,5 dl víz (ezt figyelni kell, lehet, hogy többet vagy lehet, hogy kevesebbet kíván meg a tészta)
negyed tk. só
5 g friss élesztő
Keményebb kenyér tésztát dagasztunk belőle. Én géppel dagasztom, de kézzel is kikeverhető. Kelesztő tálba teszem, hagyom túlkelni, egy kelesztő tálba teszem, akár a hűtőbe is bele lehet tenni.
Kenyér:
2 dl víz
100 g natúr joghurt
2 ek olaj
20-25 dkg öregtészta
350 g teljes kiőrlésű liszt
150 g BL 80 liszt
10 g élesztő
A tészta állagát a vízzel állítom be, ruganyos de nem ragacsos tésztát kell dagasztani. Majd hagyom kelni 30-40 percig. Utána gömb alakúra hajtogatom, ez fontos, hogy a sikérszálak megnyúljanak, ez a hajtogatás ad tartást a kenyérnek. Ezután pihentetem 10 percig és kilapítom, meghajtogatom kenyér formára. Ezután újra 30-40 percig kelesztem, már abban az edényben, amiben sütni fogom. Kacsasütő jénai a legjobb az én tapasztalantom szerint. 30 perc után pengével bevágom és még 10 percig kelesztem. Sütés előtt bespriccelem a sütőedény tetejét. 230 fokon sütöm 30 percig, majd a tetejét levéve még 10 percig 200 fokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése