2011. július 15., péntek

Főzőtanfolyam

Hölgyeim és Uraim!

Rendhagyó bejegyzés következik. Tegnap főzőtanfolyamon vettem részt a Kitchen Factory üzletében. A lehetőséget a férjemtől kaptam, és először nem tudta pontosan, hogy mekkora örömöt fog ezzel szerezni nekem! Innen is köszönöm drágám még egyszer a felejthetetlen estét, aminek ráadás különlegessége volt, hogy a férjem elkísért. :) (Tegyük a szívünkre a kezünket asszonyok, ez azért nem mindennapi teljesítmény egy férfitől...)
Szóval a tanfolyamot a híres és közkedvelt Bede Róbert tartotta, aki a TV Paprika egyik séfje. A menütől tartottam egy kicsit, mivel még sose ettem vadhúst, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje kipróbálni, és mivel a tanfolyam ára felért egy kétszemélyes majdnem luxus fogással, ezért mindenképp különlegeset szerettem volna. Bátran állíthatom, hogy jó választás volt, bár így nyár közepén nem éppen praktikus késő esti vacsorának számított, de jelentem 3/4 nap gyümölcsböjttel sikerült kompenzálnom. A menü annyira ízlett, hogy eldöntöttem: Karácsonykor újra elkészítem.

A tanfolyamról kedvcsinálónak:
Tegnap este 6-an vettünk részt (+ a férjem megfigyelőként) a tanfolyamon. egy konyhaszigetnél főztünk, Robi mindent lépésről lépésre elmondott, a forróságban limonádét szürcsöltünk és finom bort kortyoltunk. Ránk is fért a folyadék, mert a konyhában hamar forróság lett, részben az amúgy is tikkasztó kinti hőmérséklet miatt. A hangulat nagyon jó volt, a kuktatársak és a személyzet elbűvölő. Külön integetek innen Zitának, akivel megosztottam a tűzhelyet. Szia Zita! És külön köszönet a házigazdáknak a mennyei szederfagyiért ami a tanfolyam végén a meglepi volt.
Na de nem csigázom tovább az idegszálakat, lássuk a menüt:

A menü:

Kapros karalábé leves, párolt jércemellel és szarvasgombaolajjal
Rozmaringos szarvasgerinc burgonyafánkkal, vörösboros szedermártással

A leves
Egy kisebb lábasban vajat olvasztunk, amihez egy kis oliva olajat öntünk. Erre megy felkockázott krumpli (1 közepes darab), darabolt zöldhagyma (1 szál) és kockázott karalábé (1 közepes darab). Összeforgatjuk, és enyhén megpirítjuk, ezután felöntjük zöldség alaplével és kicsi vízzel. Főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek, közben sóval, borssal ízesítjük. Félidőben egy kisebb darab csirkemellet teszünk bele főni. Ha megpuhultak a zöldségek akkor kivesszük a húst, és leturmixoljuk a levest. A húst vékony csíkokra vágjuk, ez lesz a leves betétje. A leturmixolt levest visszatesszük a tűre, és tejszínnel és alaplével állítjuk be a sűrűségét, majd egy kis kaprot adunk hozzá. Tálaláskor a kimert leves közepére teszünk a csirkemellből, szaggatunk rá friss petrezselymet és meglocsoljuk óvatosan szarvasgomba olajjal.


A hús
A húst jó ujjnyi vastagra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk. Olivaolajat hevítünk serpenyőben, és ezen a hús mindkét oldalát megsütjük. Ki mennyire szereti átsütve, nekem akkor jó ha egy kicsit már visszarúg, ilyenkor elkezdett átsülni, de még rózsaszín a közepe.Persze attól lesz rozmaringos a szarvas, hogy amikor már közepesen kész a hús melléteszünk a serpenyőbe egy szál rozmaringot.
A szedermártás
2 dl bort visszaforralunk egy gyorsforralóban egy merőkanálnyi alaplével, ízlés szerint cukorral. Majd beleteszünk 12-14 szem szedret, és összeforraljuk őket amíg a visszamaradt bor kissé besűrűsödik. Egy ici pici sóval lehet kidomborítani a mártás ízét.
A burgonyafánk
Fél dl tejben kb 1 dkg élesztőt felfuttatunk pici cukor hozzáadásával. Majd lereszeljük a héjában megfőtt, kihűtött és megtisztított krumplit (2-3 darab). Hozzáadjuk a felfutott élesztőhöz és átkeverjük egy villával. Sózzuk és pici reszelt szerecsendióval ízesítjük. 2-3 evőkanál liszttel összeállítjuk, és forró bő olajban aranybarnára sütjük. A tészta állagát tejjel lehet beállítani.




A másodikra ráfért volna még egy pici díszítés, de már annyira bekívánkozott a hasikánkba, hogy nem cifráztuk tovább. A képen látható példányt Bede Robi tálalta, és én ettem meg. :)
A végére tartogattam egy meglepi fotót, mert mit sem ért volna ez az este, ha nem készül el ez a kép:


Mindenkinek köszi a szép délutánt/estét, mert bizony 22:30 volt mire hazaértünk, de minden szempontból megérte. Remélem hamarosan újra mehetek... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése